Rytmečio pokalbiai apie Latviją ir latvių kalbą.

  • Paskelbė : Agnė Songailė
  • Paskelbta: 2023-10-09
  • Kategorija: Renginiai

Paskutinėmis rugsėjo dienomis Vilniaus Jono Laužiko konsultaciniame-mokymo centre vyko popietės, rytmečio pokalbiai apie Latviją, latvių kalbą. Mūsų mokiniai gydosi įvairiose Vilniaus ligoninėse, tad ir renginiai vyko keliose vietose. 

Mokiniai, išklausę I.Zieduonio ,,Pilkosios pasakos" noriai dalijosi mintimis apie pilką spalvą savo gyvenime, koks jis būtų, jei pilkos spalvos nebūtų. Spalvino įvairiomis spalvomis latviškus raštus, palikdami pilką spalvą ir taip dar geriau įvertindami jos svarbą. Tos veiklos jiems labai patiko. 

Kartu grožėjomės latvių kalbos žodžių skambesiu, lyginome su lietuvių kalbos žodžiais. 

Kitame edukaciniame renginyje „Baltų vienybės diena ir rudens lygė“ mokiniai turėjo galimybę praplėsti savo akiratį susiedami lietuvių ir latvių istorinę, geografinę, tradicijų ir papročių bendrystę. Prisimintas Saulės mūšis, paminėti Baltų vienybės dienos paskelbimo metai, pateiktas mokslinio baltų termino aiškinimas.  Rugsėjo 22 diena – astronominio rudens slenkstis, kai diena susilygina su naktimi. Sukdami Žemės ir Saulės modelį, vaikai stebėjo, kaip skirtingais metų laikais keičiasi mūsų geografinei teritorijai tenkantis Saulės apšvietimas. Nuo seno lietuviai ir latviai, atšventę lygiadienį, padėkodavo dievams už subrandintą derlių. Lietuvių ir latvių kalbų panašumu mokiniai įsitikino kūrybinėse dirbtuvėse, kai iš gamtinės medžiagos sukūrę gyvūnų paveikslus, ieškojo gyvūno pavadinimo latvių kalba. Įdomu buvo išgirsti ir šių latviškų žodžių skambesį.

Dėkojame projekto sumanytojams už įtraukimą į veiklas, kurių metu ir mokiniai, ir mes, mokytojai, daugiau sužinojome apie nuostabią kaimynę Latviją.
 

Esame dėkingi projekto organizatoriui, partneriams ir rėmėjams:

Projekto organizatorius:

Vytauto Didžiojo universitetas: https://www.vdu.lt/lt/

Projekto partneriai:

Asociacija „Lietuvos ir Latvijos forumas“

Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje: https://www2.mfa.gov.lv/vilnius/aktualitates

Lietuvos Respublikos ambasada Latvijoje: https://lv.mfa.lt/lv/lt/

Zieduonio muziejus: https://www.ziedonamuzejs.lv/lv

Projekto rėmėjai:

Kavos Draugas: https://www.kavosdraugas.lt/

Glasses on: https://glasseson.lt/

Lonas: https://www.lonas.lt/lt/

Sapiegos klinika: https://www.sapiegosklinika.lt/

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas